Brandweerpost Antwerpen Noord

Op uitnodiging van een Belgische meldkamerspel.com speler vertrekken wij richting onze zuiderburen waar ons een veelzijdige dag staat te wachten. Hierbij deel 1:
Brandweer Zone Antwerpen, post Noord

Met in het vooruitzicht dat we de grootste post van België zouden bezoeken kwamen we aan in Antwerpen Noord. Het zou tevens het kantoor, de uitgifte-meldkamer en onderhoudskazerne van de regio (Zone).

Wanneer ik daar voorlangs liep dacht ik. Wow! Welgeteld 4 roldeuren en een kantoor. Wel gloedje nieuw, dat wel. Maar dat zal allemaal wel meevallen hier. We melden ons aan als bezoeker, en worden begeleid door de uiterst aardige man van de afdeling communicatie die vandaag ons de rondleiding zou geven. We lopen door naar achter en trekt de deur van de garage open en wauw. Toen had ik toch spijt van mijn eerdere uitspraak. Daar kwam een wagenpark tevoorschijn wat inderdaad niemand zou verwachten. De Belgen pakken het op veel vlakken inderdaad anders aan dan bij ons. Een aantal dingen betreffende brandweerzaken zal ik voor jullie hier uiteen zetten. Alles betreffende de Ambulance volgt in een andere blog.

 

Kazerne deel 1: Eerste uitruk

Autopomp

Zware autopomp Antwerpen
Multifunctionele zware autopomp Antwerpen @Wouter

Waar wij het een TankautoSpuit noemen noemen de Belgen het een Autopomp. Dat men in België een aantal jaartjes achter lopen dan in Nederland weten we allemaal, maar dat er op verschillende auto’s nog steeds geen hulpverleningsmateriaal vinden is, blijft mij een vreemde gewaarwording. Gelukkig zijn ze in Antwerpen al een beetje hun tijd voor, deze multifunctionele AP’en voldoen wel gewoon naar al mijn verwachtingen en blijft dit gewoon het zelfde zoals elk Nederlands voertuig. Wel zie je hier steeds vaker de cassettes en opgevouwen slangen (aanvalsbundels) terug komen die we in Nederland nog niet zien. Lijkt wel een beetje op Duitsland, daar zien we die ook voornamelijk.
Wat is dan een lichte Autopomp? Ja.. Die zijn eigenlijk niet meer van toepassing. Die bestaat bijna niet meer. Die had een kleinere pomp en watertank. Tegenwoordig koopt men alleen nog maar Multifunctionele (knipgereedschap) Zware Autopompen.
Er staan standaard 2 AP’s, 1 Ladder op uitruk achter 3 van de 4 roldeuren. Verder zou de post een slordige 10 stuks AP’s moeten hebben slingeren rondom de post, alleen Mercedes Atego (omdat die nou eenmaal betrouwbaar zijn).

 

Hulpverleningsvoertuigen

Materiaalwagen Antwerpen
Materiaalwagen Antwerpen @Wouter

Dat men in Antwerpen het zekere voor het onzekere wil nemen is mij al reeds duidelijk geworden. Genoeg voertuigen om mee uit te rukken. In deze categorie geldt dat ook nog maar eens. Wanneer er hulp verleend moet worden in de technische categorie rijd men met twee voertuigen uit. Dit beest van een Scania samen met een Snelle hulp wagen (hieronder). Wat je in een HV verwacht in Nederland, kun je hier ook vinden.
Ik zei dus net dat er 2 voertuigen naar een inzet rijden. Dat heeft vast een gegronde keuze. Maar dan zijn we er nog niet, want er staan dus ook nog eens 2 reserve voertuigen achter geparkeerd. 2x HV, 2x SIV, 4 voertuigen! Op mijn foto’s zie je de 2 reserve staan want de andere twee waren op inzet.

Snelle hulp / tunnelvoertuig Antwerpen
Snelle hulp / tunnelvoertuig Antwerpen @Wouter
Inhoud Snelle hulp / tunnelvoertuig Antwerpen
Inhoud Snelle hulp / tunnelvoertuig Antwerpen @Wouter
(Klik voor groter)

Dit Snelle Hulp voertuig, wat ook gebruikt wordt als tunnelvoertuig rijd standaard mee naar hulpverleningen. Behalve dat je dan twee man meer ter plaatse hebt zit het vol handige voorwerpen die je ook in een TS verwacht. Voorbeelden zijn aggregaat, meer reddingsgereedschap, verkeerskegels en ander signalisatiematerieel, brandblussers en een kleine water/schuimblus installatie (200L).

 

Hoogwerker

Hoogwerker/Elevator 50m Antwerpen
Hoogwerker/Elevator 50m Antwerpen @Wouter

Deze keer mochten we met deze hoogwerker niet de lucht in. Jammer, dit was dé uitgelezen kans om mijn hoogtevrees te testen! Een 50 meter Hilton hoogwerker, die zie je niet veel! Onder het mom, we hebben veel hoogbouw, dekken ze zichzelf in dat ze zo’n voertuig ook écht nodig hebben maar laten we eerlijk zijn, wat een ding.

 

Duikwagen

Duikers / bootwagen Antwerpen
Duikers / bootwagen Antwerpen @Wouter

Ik ga op reis en neem mee, Mijn boot. Gekke Belgen.. Ja óf handig? Dat het een gek gezicht is moge duidelijk zijn. De duikers vinden het altijd prettig als er een kleine boot bij de hand is zodat ze niet naar het ongeval toe hoeven te zwemmen.
Het enige wat mij verbaasde was dat de duikuitrusting (fles) onder het rolluik zit en niet in de cabine zodat deze direct aangetrokken kan worden.

Duikcontainer Antwerpen
Duikcontainer Antwerpen @Wouter

Maar stel je nou eens voor, dat de duikers op pad zijn en er gebeurt toch een ongeval waar Duikers voor nodig zijn. Dat mag toch niet voorkomen? Vonden zij ook. Daarom staat er achter een Duikcontainer. Zelfde uitrusting, het mist alleen wielen die razend snel geregeld kunnen worden.

 

Adembescherming

Adembeschermingswagen Antwerpen
Adembeschermingswagen Antwerpen @Wouter

Natuurlijk beschikt Antwerpen ook over Adembescherming, daar is dit prachtige  voertuig voor. Trek je een van de rolluiken open, dan zie je: flessen, flessen en nog eens flessen. Achterop zit een kleine werkplaats en er zitten uiteraard vulmogelijkheden.

Maar mocht dit toch niet toereikend genoeg zijn heb je ook nog de Adembeschermingscontainer beschikbaar, kun je droog binnen de rest van de flessen bijvullen.

 

Commandowagen

Commandowagen Antwerpen
Commandowagen Antwerpen @Wouter

De OVD’s moeten natuurlijk ook in stijl ter plaatse komen. Nouja OVD’s, Luitenant/Kolonel/Majoor/Kapitein of hoe ze bij het Belgische leger mogen heten, maar deze hoge heren hebben een aantal Vito’s voor de deur staan.  Mocht dat niet genoeg zijn, staan er nog genoeg andere dienstauto’s voor de minder gestelden op hun te wachten.

 

Coördinatiebus

Coördinatiebus Antwerpen
Coördinatiebus Antwerpen @Wouter

Nou zou je denken, we zijn niet in Duitsland waar men met met ELW3’s werkt, maar nee dit is echt Antwerpen. Ze hebben een van Hool (Belgische makelij) omgebouwd tot mobiele vergaderzaal en communicatieruimte. Helaas bleef de binnenkant voor mij een raadsel maar laten we even eerlijk zijn, een bus! Het is echt een ongelooflijk mooi ding.
Het achterste deel is opgebouwd als vergaderzaal. Tegen de achterwand zitten meerdere beeldschermen, banken langs de zijkant tafel in het midden.
In het midden (achter de Coördinatie) zit de communicatie. Meerdere porto’s voor het Astrid systeem, printers, beeldschermen/computers.

Coördinatiebus Antwerpen
Coördinatiebus Antwerpen @Wouter

 

Conclusie 1e Uitruk

(Klik voor groter) @Wouter

Ja want je dacht toch niet dat het hierbij klaar was? We zijn pas bij de eerste voertuigen op uitruk gebleven! Er is dus een straat gemaakt waar alle voertuigen over en door de kazerne heen rijden. Dit levert een efficiëntere indeling op voor zoveel voertuigen die op uitruk staan. De kazerne is symetrisch ingedeeld, het 2e deel van de kazerne ziet er bijna identiek uit, alleen de voertuigen zijn anders. Dit zijn allemaal reserve voertuigen waar maar enkele op uitruk staan.
Het enige nadeel wat ik mij voor kan stellen, op zo’n grote kazerne werkt iedereen met zijn eigen taak tot er een uitruk komt. Dit levert een langere uitruktijd op wanneer je de hele kazerne door moet rennen om bij het voertuig uit te komen.

 

Kazerne deel 2: 2ᵉ Uitruk of reserve

Behalve alle voertuigen die actief op uitruk staan heeft de kazerne ook super veel reserve voertuigen, misschien voor hunzelf, misschien voor de regio. De tweede kazerne staat vol met reserve voertuigen en nog enige op uitruk.

 

Gaspakkenteam

IGS / milieuvoertuig Antwerpen
IGS / milieuvoertuig Antwerpen @Wouter

Bij een ‘Incident met Gevaarlijke Stoffen’ wordt een IGS team ingezet. Onder gevaarlijke stoffen verstaan we uiteraard de radiologische, biologische en chemische risico’s, ofwijl alles wat je met je handen niet wilt aanraken. Verder zitten er verschillende opvangtonnen in om de chemische goedjes op te vangen.

 

Reddingsboot op haakarmslede

Nou dacht je dat de boot bovenop de duikerswagen een leuk extratje was, dan kan het natuurlijk altijd groter. Deze kleine rubberboot op de duikerswagen zou niet stevig genoeg zijn om op de Schelde te kunnen varen dat er een betere boot moest komen. Dus heeft men een RIB van een stevig kaliber met 2x 90pk Evinrude motoren. Ik kan er zelf bijna bij weg kwijlen, want dit is wel echt bruut voor een brandweerboot op een haakarmbak!

 

Tankwagen

Tankwagen 15.000L Antwerpen
Tankwagen 15.000L Antwerpen @Wouter

Dan verwacht je van zo’n post dat er ook 3 tankwagens staan geparkeerd, kom ik er maar 1 tegen! Vroeger had de kazerne een truck/trailer combinatie 22.500L maar heeft deze in 2013 omgeruild voor deze handzame (en 2 andere!) 15.000L wagen. Het bracht namelijk verschillende voordelen met zich mee om een kleinere wagen te nemen, behalve dat de inhoud helaas kleiner werd kreeg je er veel meer wendbaarheid door de kleinere straten voor terug. De kazerne was zelfs zo bij de bouw ingedeeld op deze grote tankwagen dat de garage aan de overkant een hoek is uitgehaald zodat deze vrachtwagen de bocht kan draaien!

 

De overige van de overige

Duikerswagen Transportvoertuigen Antwerpen
Duikerswagen en Transportvoertuigen Antwerpen @Wouter

Dit was de oude duikerswagen, die is vervangen door een Duikersvrachtwagen. Een prima upgrade toch? Twee klaarstaande vrachtwagens omdat het kan. Je zou maar troep willen meenemen.

Kazerne deel 2 Antwerpen
Kazerne deel 2 Antwerpen @Wouter

Aan de rechterkant ziet u de vloot van dienstauto’s. Aan de linkerkant ziet u de vloot met reserve ladderwagens en autospuiten. Maar waarom zo’n identiek grote kazerne, met alleen reserve voertuigen! Mij werd verzekerd dat deze tot voor kort nog helemaal vol stond maar er recent veel oud materieel is verkocht.

 

Kazerne deel 3: Haakarmbakken

Het derde deel van de kazerne is de ‘schuur’ met haakarmbakken. Men kwam ook hier tot bedenkingen dat overal een voertuig voor hebben veel onderhoudskosten met zich mee bracht dus is een haakarmbak financieel veel gunstiger. Je hebt minder voertuigen en meer bakken waarvan de meeste je niet vaak nodig hebt.
Toch is het aantal haakarmvoertuigen (13 stuks!) niet gering tegenover de hoeveelheid bakken die nog los naast de voertuigen staan.

Op bovenstaande foto’s vindt je 5 verschillende haakarmvoertuigen met bakken alvast voor opgeladen. Allen hebben verschillende bakken waarmee deze alvast ‘uitruk gereed’ achter de lange rij met roldeuren gereed zijn. Verder zijn er uiteraard de bakken die in de gewone kazerne stonden nog, en minder gebruikte bakken achter in de garage. Achter veel voertuigen zit tevens een Waterkanon op aanhanger gekoppeld.

Veel van de containers zijn wel stoffig aan het worden. Er zitten verschillende wateroverlast containers met zandzakken die het daglicht al lang niet gezien hebben. Wie de serie ‘Als de dijken breken’ heeft gezien weet dat het heel dicht bij kan zijn, maar diegene die civiele techniek heeft gestudeerd (zoals mijzelf) weet dat dit voorlopig in Nederland overbodig blijft. Daartegen weet je nooit wat er in België gebeurt!

Haakarm Scania G490 LB 6x4 HNA Leebur Multilift / Vanassche (Met kraan)
Haakarm Scania G490 LB 6×4 HNA Leebur Multilift / Vanassche (Met kraan) @Wouter

Conclusie

We bedanken Brandweer Zone Antwerpen voor hun gastvrijheid en dat we op bezoek mochten komen.
Antwerpen stad telt totaal 7 posten waarvan post Noord de grootste is zoals jullie hebben zien. De overige 6 posten zijn beduidend kleiner met maximaal een hand vol voertuigen.
In een volgende blog zullen we dieper in gaan op onder andere de Seinkamer en hoe de ziekenwagen in België is geregeld.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je zelf eens een kijkje nemen op deze geweldige kazerne? Dat kan!
In het kader van 200 jaar brandweer Antwerpen opent Post Noord zijn deuren op zaterdag 28 oktober 2017. Rondleidingen, demonstraties, verschillende infostands en veel meer!

5 antwoorden op “Brandweerpost Antwerpen Noord”

 1. De tandjes wat een kazerne en wagenpark zeg. waar je allemaal wel niet op voorberied bent en, dan nog die beesten van duikwagen, hoogwerker en, HV. Plus 3 voertuighallen en een haakarmbakken schuur hoe verzin je het.

  1. Het is inderdaad een bijzonder grote kazerne! Daar had ik mij ook niet op voorbereid toen ik richting Antwerpen reed!

 2. Bedankt Jongens, dat jullie er zijn voor onze Veiligheid !!!
  Eindelijk de kazerne eens aan de binnekant mogen zien…
  Zie ze dagdagelijks aan de buitenzijde – Woon er haast t.o ..

 3. jeetje wat een ruimte lekker ruim opgezet.
  reed er altijd wel langs als ik naar t partyschip ging om mijn ding te doen
  maar dit is gigantisch en gaaf om te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *