Vliegbasis Volkel

Afgelopen zondag 7 mei brachten wij een bezoek aan de Vliegbasis Volkel. Op uitnodiging van een van onze fanatieke meldkamerspel spelers zijn wij naar Brabant vertrokken met de belofte om naar de crashtender te kijken.

 

Crashtender Volkel
Foto met toestemming van brandweer Volkel gebruikt.

Aankomst en Kazerne

De kazerne is natuurlijk gesitueerd op de vliegbasis Volkel. Dat wil dus zeggen dat je daar niet zomaar bij komt. Na aankomst bij de poort wachten wij op onze begeleider van deze dag. Een speler van Meldkamerspel in hard en nieren kunnen we wel zeggen. Nadat we binnengelaten waren op de basis rijden we achter de Fire Rescue dienst-auto aan richting de kazerne. Tegenwoordig rijden ze in Skoda Yeti’s op de basis. We worden geïntroduceerd aan de de crew van de zondag, 5 man tellend. De post is 24/7 bemand door beroepsploeg waarvan buiten vlieguren door 5 man en tijdens vlieguren minimaal 12 man. Op de zondag zal er worden uitgerukt met 2 man op de crashtender, 2 man op de TS en 1 man op de lokale meldkamer. Er kan ook uitgerukt worden met 4 man op de TS. Tijdens de kantooruren maandag tot en met vrijdag 8 tot 17 uur is de post veel ruimer bezet. Dan staan er naast de 5 man piket ook 6 man dagdienst (onderhoud), 1 man On Scene Commander (OvD) en daarnaast nog +/- 4 man overhead.

De kazerne is als veel andere kazernes ingericht met een gezamenlijke kantine/keuken, slaapkamers, kantoren etc. Na de trap af te rennen kom je in de kleedruimte, waarna je direct bij de inzet voertuigen uit komt. Eerst staat de TS opgesteld waarachter de twee crashtenders. Daarnaast is bijzonder te noemen de eigen meldkamer. Er is áltijd iemand met meldkamerdienst aanwezig. Wanneer met de vaste lijn 112 wordt gebeld vanaf de kazerne komt deze eerst bij hun uit. Daarnaast beschikken ze over een vaste lijn met meldkamer Brabant-Noord. Eigen schermen met weersinformatie en beschikbare voertuigen, een gedetailleerde overzichtskaart van de kazerne en de brandmeldinstallatie van de kazerne (handmelders/rookmelders).

Brandweer Vliegbasis Volkel
Standaard uitruk gereed: De 5031 TS, één CT op uitruk en één CT reserve. Foto met toestemming van brandweer Volkel gebruikt.

 De Voertuigen

We hebben in totaal 6 voertuigen mogen tellen. Daar van 1 dienstauto, 1 TS en 4 crashtenders.

28-5091  On-Scene-Commander

Met deze Skoda Yeti 2.0 TDI is de OvD verzekerd met een stevig cross karretje. Zelfs zo stevig, dat de wielen bijna vastgeroest zijn aan de garage. Deze rukt eigenlijk nooit uit. De auto is als tweepersoonsauto ingericht waar de achterbak is volgezet met o.a. ademlucht, AED, afzet materiaal, gevaarlijke stoffen tester en een boekenkast. Daarnaast zit er in de achterklep nog een whiteboard verstopt, dát is wel super handig.

28-5031  Tankautospuit 7 zitplaatsen

Behalve een vliegbasis is het ook simpelweg een groot dorp. Huizen, kazernes, garages, verpleging maar ook een supermarkt. En gewone branden los je op met een gewone TS. Beknelde personen in auto’s bevrijd je met knipgereedschap uit een TS.
Bij vliegtuigenbranden is deze TS niet verplicht om mee te rijden, dat hoeft alleen een CT te doen. Toch, zal hij vaak mee rijden, misschien meer als optioneel PM voertuigen om al het personeel ter plaatse te krijgen. Op deze TS wordt vaak uitgerukt als een TS4 of op drukkere dagen kan het ook een TS6/7 worden.

28-5061 t/m 28-5064 Crashtender

Het paradepaardje waar we natuurlijk voor gekomen zijn. Voor een parade is hij zeer geschikt, maar er zitten wel wat meer paarden in dan je zou denken. Met zijn 24L V12, 1000PK motor kan hij het monster voortduwen tot een maximumsnelheid van 125 km/u. Alle gedetailleerde gegevens vind je hieronder.

De crashtenders van E-One zijn ondertussen al bijna 15 jaar oud maar dat is aan de buitenkant er niet van af te zien. Het interieur is een ander verhaal. Behalve dat het na 15 jaar gebruikt uit ziet, valt het ons meteen op dat het er erg Amerikaans oogt. Maar dat siert de wagen daarom ook. De crashtender is een stevig, groot en zwaar voertuig wat het een echte ‘mannen wagen’ maakt. (Ik heb geen vrouwen gezien…).

Natuurlijk zijn we uitgenodigd om een rondje mee te rijden in dit monster. Vertrekkende uit de kazerne rijden we over het terrein in de richting van de landingsbaan. Vandaag zijn er geen vliegbewegingen, op de Lifeliner na, dus we hebben vrij baan. Het gas gaat vol open en met een brullende motor gaan we de strijd aan met de natuurkunde om dit zwaargewicht in beweging te krijgen. We zijn halverwege de baan en de  wordt al weer ingezet, want als je op snelheid bent moet je ook rekening houden met het einde van de landingsbaan. Net voor het einde van de baan rijden we over de arresting wire (noodremming voor F16 door middel van een tailhook).

We keren om en de optische signalen wordt aangezet. Met de zwaailichten geactiveerd krijgt dit monster er nog eens 300 pk meer bij (of beter gezegd is de motor beperkt als je zonder zwaailichten rijd). Aan het einde van de baan draaien de landingsbaan af en dan doemt zich een tweede gevaar op. We worden gewezen op een waterpas die is ingebouwd op het dashboard waarop de graden schuin is af te lezen. Sinds er in het verleden een crashtender is omgevallen, mag de wagen niet meer dan 20° schuin hangen. Gelukkig komen wij daar lang niet bij in de buurt.

Aangekomen bij de standplaats van het MMT komen we precies op het juiste moment aan want de Lifeliner zet net de landing in. Veilig geland begroeten we ze en rijden verder het terrein op.

Er ligt een vergeelt stuk gras ‘wat wel wat water kan gebruiken’. De pomp wordt aangezet en een straal van ~70 meter vormt zich voor de crashtender. Dat is dan meteen de eerste keer water spuiten. Verderop in het veld testen we beide monitoren, zowel de iets kleinere bumpermonitor als de grote dakmonitor, uit. Een van de voordelen is dat de crashtenders ook rijdend kan blussen. Onder de 30 km/u wordt door middel van een power divider de kracht verdeeld over de pomp en de wielen.

Helaas duurde het water show voor ons niet heel lang. De voertuigen kampen na 15 jaar gebruik regelmatig met kleine storingen. Zo ook vandaag weer, de dakmonitor lekt. Niet heel handig als je er dan 14 bar waterdruk op zet. Het voertuig wordt in een nabije hangar gezet en omgewisseld met een andere crashtender die een minder groot probleem heeft. Dat zijn de voordelen van 4 crashtenders hebben, dan kun je er altijd een omwisselen. Maandag zal de dagdienst het voertuig onder handen nemen en ook dit probleem weer oplossen!

Brandweer Vliegbasis Volkel
Overzicht van voertuigen. De 28-5091 On-Scene-Commander en een 4e CT zijn ook nog beschikbaar. Foto met toestemming van brandweer Volkel gebruikt.

Crashtenders E-One Titan

Gegevens:
Watertank: 11.700 l
Schuimtank: 750 l  (a.f.f.f.)
Poederketel: 250 kg
Brandstoftank: 348 l (diesel)
Totaalgewicht: 42.000 kg
8×8 in verschillende aandrijfvormen

Motor:
Detroit Diesel met 6 versnellingen automaat.
23.890 cc V12 turbo
750 kW (1005 pk) met blauwlicht, ~700pk zonder blauwlicht.
0 – 80 km/u in 25 sec
Maximale snelheid: 125 km/u

Pomp en water:
Pompcapaciteit: 795 l/min bij 14 bar
Dakmonitor: 5000 l/min bij 14 bar, worplengte 76 m
Bumpermonitor 2000 l/min bij 14 bar, worplengte 57 m
Bodemsproeiers: 4 x 76 l/min bij 14 bar
Middeldruk haspel: 265 l/min bij 14 bar, lengte 60m
Hogedruk haspel: 115 l/min bij 40 bar, lengte 90m

Poedersysteem:
Ketelinhoud: 250 kg
Dakmonitor: 8 kg/sec
Haspel: 3.3 kg/sec, lengte 30m

Crashtender Volkel
Foto met toestemming van brandweer Volkel gebruikt.

Lifeliner 3, Volkel

Op een zondag wanneer er geen militaire vliegbewegingen gepland staan blijft er toch nog 1 dienst over die wel vliegt. Namelijk het MMT team van Volkel / UMC Nijmegen. Dat deze helikopter goed gebruikt wordt moge duidelijk zijn. Hij was langer afwezig dan aanwezig en dat is ook de reden dat we er helaas geen kijkje hebben kunnen nemen.

Foto van www.traumaheli-mmt.nl

Flashovercontainer

De brandweer van de Vliegbasis Volkel beschikt over een eigen trainingscontainer. Hierin zijn veel verschillende branden te simuleren op toch een veilige manier. Ook wij waren uitgenodigd om hierin een aantal branden te blussen. We begonnen met kleine branden, zoals kastjes en bedden maar later werd ook de halve kamer in de brand gestoken. Hier merk je ook een zeer grote verschil tussen de warmte als je staat of kruipt. Het zoeken naar de brandhaard in een kamer vol rook, wordt verslechterd als je meerdere malen de situatie veranderd door verschillende objecten in je weg te zetten. Misschien wel de grootste uitdaging in de container was de rollover.

Ik (Wouter) die nog nooit een brandblusser heeft hoeven vasthouden en Timo die in een ver verleden bij de Jeugdbrandweer heeft gezeten, waren hierin wel een zeer onervaren duo dat de container betrad. Halverwege de branden werd ons dan gevraagd of we bang waren voor vuur. Dat ligt er aan, als je alles om ons heen aan zet wel natuurlijk. En dan zit je plotseling midden in een vlammenzee van voor naar achter. Ik kan jullie melden dat het een zeer bijzondere ervaring is. Dit is alleen nog maar een rollover, nog niet eens te spreken over een flashover waarna alles ontbrandt rondom je heen.

Oefencontainer brandsimulatie
Doorkijk naar de opgezette brand in de oefencontainer. Foto eigenwerk met toestemming van Brandweer Volkel.

Flashover

Wat is een flashover? Er wordt gesproken van een flashover als een ruimte plotseling geheel in brand staat door ontbranding van gassen en dampen. Een flashover ontstaat als gevolg van een klein brandje dat steeds groter en warmer wordt. De temperatuur blijft stijgen. De voorwerpen of materialen in de omgeving beginnen uit te gassen, waardoor de ruimte wordt gevuld met brandbare gassen. Op den duur wordt de temperatuur zo hoog, dat de gassen en de voorwerpen in de ruimte spontaan ontbranden. Op dat moment is sprake van een flashover. Als alleen de gassen onder het (verlaagde) plafond ontbranden, maar de rest van de voorwerpen in de ruimte niet, spreken we van een rollover.

Signalen van een Flashover

 • Materialen die niet bij de brand zijn betrokken, beginnen uit te gassen door de hitte.
 • Er wordt snel veel rook opgebouwd in de bovenste helft van de ruimte.
 • Er ontstaat een gaswolk boven in de ruimte en de temperatuur stijgt zeer snel zodat je niet meer kunt blijven staan.  Het is ook mogelijk dat de gaswolk zich boven een verlaagd plafond bevindt en je deze daarom niet kunt waarnemen.
 • De temperatuur van de gaswolk stijgt zo snel dat u wordt gedwongen laag te blijven.
 • De deurkruk van een toegangsdeur tot een ruimte is heet.
 • Er zijn vlammentongen te zien in de rooklaag.
Oefencontainer brandsimulatie
Doorkijk in de oefencontainer. Foto eigenwerk met toestemming van Brandweer Volkel.

2x Rollover in beeld

Let op! Gebruik eventueel Fullscreen omdat het verticale video’s zijn:

 

 

Conclusie

Crashtenders zijn prachtige voertuigen! Of wij ze in het meldkamerspel willen? We zien zeker mogelijkheden maar wanneer en hoe, dat is zoals altijd ook bij ons nog onbekend.

Wij danken brandweer Vliegbasis Volkel hartelijk voor hun gastvrijheid met in bijzonder de trouwe meldkamerspel spelers!

Alle foto’s zijn met toestemming van brandweer Volkel gebruikt. Het was ons niet toegestaan zelf foto’s te maken op een legerbasis.

 

Crashtender Volkel
Foto met toestemming van brandweer Volkel gebruikt.

3 antwoorden op “Vliegbasis Volkel”

 1. Ik vindt het een mooi stuk. Alleen het is voor mijn niet duidelijk of het 28-50 of 28-49 is in dit stuk.
  Tekst en foto’s. Komen niet over 1.
  Na ff wat mensen na gevraagd is het Volkel 28-49
  Mogelijk ff de tekst aan pas.
  Ik vermoed dat de tankautospuit 28-5031 tijdelijk een vervangend voertuig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *