Ambulance, PIT of MUG?

Op uitnodiging van een Belgische meldkamerspel.com speler vertrekken wij richting onze zuiderburen waar ons een veelzijdige dag staat te wachten. Hierbij deel 2: ZNA Stuivenberg  (Ziekenhuis)

Stuivenbergziekenhuis

Tijdens onze  ronde door België komen we ook langs de grootste Spoedeisende Hulp van de stad Antwerpen. Het Stuivenbergziekenhuis zou een begrip in Antwerpen moeten zijn, het ziekenhuis ligt in de volksbuurt ‘De Seefhoek’ en werd gebouw in 1884. Rechts onderin op de foto is de ingang van de SEH en parkeerplaats voor Ambulances te zien. Het is werkelijk een prachtig oud gebouw van boven gezien.
Momenteel bouwt men in het noorden van de stad een nieuw ziekenhuis, dit state-of-the-art ziekenhuis zal eind 2020 klaar zijn.

Naast een grote  SEH afdeling is dit ziekenhuis ook bekend om  het brandwondenafdeling,  dit is 1 van de 5 brandwondencentra in België. Verder is er in dit ziekenhuis een ruimte voor  hyperbare zuurstoftherapie. Hier kunnen mensen terecht die bijvoorbeeld een duikongeval gehad hebben of een CO-intoxicatie hebben.

Het grootste verschil met de SEH’s in België is dat men met elk kwaaltje hier binnen kan lopen. Waar wij in Nederland voor de meest uiteenlopende behandelingen bij de huisarts in de rij staan doet men het hier in het ziekenhuis. Dat vind je dus ook terug bij de ambulances. Het moraal is dus bijna altijd: Zo snel mogelijk in het ziekenhuis zijn. Dit is de plek waar iedereen geholpen wordt.

Voertuigen

In België heb je in tegenstelling tot Nederland 3 niveau’s van pre-hospitaal zorg, de zorg vanaf plaats ongeval tot het ziekenhuis. Er zijn daarbij drie types te onderscheiden: heb je de gewone ambulance,  de PIT en de MUG. Omdat er in dit ziekenhuis als bijna enige in België een ambulance, pit & mug staan zijn we naar hier gekomen.

Niet-dringend ziekenvervoer

Iedereen die denkt: “Ik wil mensen helpen”, dat mag. Als je een voertuig hebt waarmee je zieken wilt vervoeren, dan mag dat. Er zijn in België geen eisen aan dit transport.

Ambulance

Op een doorsnee ambulance in België zitten 2 ambulanciers, deze hebben een opleiding gehad van 120u  aangevuld met 40u stage.  Ze mogen geen medicatie toedienen, geen infuus prikken of ECG afnemen. De meest levensreddende handelingen zoals AED en beademen met ballon kunnen, en mogen, ze wel. Je zou ze in Nederland kunnen vergelijken met een zeer ervaren EHBO’er.

In tegenstelling tot Nederland is de uitbating van een ambulancedienst zeer verschillend.  De meeste ambulances kun je terugvinden bij brandweerkazernes, soms ook in een ziekenhuis, soms zijn het commerciële bedrijven, het rode kruis of het Vlaamse kruis,  maar ook gemeentes die een ambulance uitbaten.  En uiteraard is ook een combinaties mogelijk van bijvoorbeeld ziekenhuis en commerciële bedrijven.

De inhoud van de meeste ambulances is zeer mager. Met een standaard Eerste-hulp tas, zuurstof-tas en een AED heb je alles eigenlijk wel gehad. Daarbij moet ook wel gezegd worden dat daarmee zeer veel kosten worden bespaard. Want een ritje met een Belgische Ambulance voor ongeveer 60 euro, ik zou er een voor de lol bestellen! Op het moment dat je in Nederland wegrijd is je eigen risico van de verzekering reeds verbruikt. Wel heb ik er gemengde gevoelens bij, want aan de ene kant snap ik de werknemers van de ambulance best. Met zo’n bijdrage kun je ook geen geweldige hulp kunt bieden, zo simpel is dat. Je kunt dat simpelweg niet vergelijken met de 670 euro die je in Nederland voor zo’n rit zou moeten betalen.

Bijzondere opmerkelijkheid is dat men in België bijna altijd met optische en geluidsignalen rijd. Ja.. Dat wou ik nog even mededelen. In tegenstelling tot Nederland kent men in België geen verschil in ambulanceritten (A1,A2,B). Men voert iedere rit uit alsof het A1 is.

PIT

Het Pre-hospitaal Interventie Team (PIT) is ook een ambulance waar je een patiënt liggend mee kan vervoeren, maar de bemanning en de inhoud is anders dan een gewone ambulance. In een PIT zit 1 ambulancier en 1 verpleegkundige met een extra opleiding. Deze werken volgens staande orders (vergelijkbaar met  het Landelijk Protocol Ambulancezorg, LPA) zoals we dat in Nederland kennen. De PIT-verpleegkundige mag dus wel medicatie toedienen, infuus prikken, ECG afnemen, enz. De PIT kan je dus best vergelijken met een spoedambulance  zoals we die in Nederland kennen.

Het aantal PIT’s in België staat momenteel op een  20 a 25 tal, het fenomeen is nog vrij nieuw. In tegenstelling tot de ambulances vertrekken de PIT’s steeds vanuit een ziekenhuis omdat de verpleegkundigen gewoon dienst draaien.

Aan de buitenzijde zie je geen duidelijk verschil tussen een ambulance en PIT. Alleen de de inhoud is wel degelijk belang.

MUG

Tenslotte hebben we in België de MUG’s, dit zijn geen lastige dieren die in de zomer rond je hoofd zoemen, maar wel personenwagens (meestal SUV’s) die een spoedarts en verpleegkundige met extra opleiding ter plaatse brengen. Ze zijn vergelijkbaar met een MMT in Nederland. Meestal is de verpleegkundige ook de chauffeur van dit voertuig, slecht een handvol MUG’s hebben een specifieke chauffeur. Deze heeft dan meestal de opleiding van ambulancier gekregen. De inhoud van de auto’s zijn zeer compleet. Verschillende koffers die ik bekeken heb zaten vol met ampullen. Ook de 4e zitplaats is volgebouwd zodat wanneer nodig nog een stagiaire mee kan op de 3e zitplaats.

De MUG voertuigen  zijn met 80 stuks in België ook goed vertegenwoordig. Verder zijn er nog 2 MUG-heli’s beschikbaar. (1 in Brugge en 1 in Bra-Sur-Lienne, Ardennen).
Betreffende de MUG kan ik jullie de serie “Helden van Hier in de Lucht” van de VTM sterk aanbevelen! Geweldige serie!

In de toekomst wil men de dringende geneeskundige hulpverlening in België  hervormen, 1 van de mogelijke oplossingen dat men onderzoekt is het aantal PIT’s verdubbelen en het aantal MUG’s verminderen.

Battenburg

Vanaf het najaar van 2017 zullen alle Ambulances/Pit’s en Mug’s in België een nieuw kleurtje krijgen. Men stapt over op de Battenburg striping die je zult kennen van voornamelijk Engeland maar ook Noorwegen en Zweden.  Enkele voorbeelden hieronder van  nieuwe voertuigen die reeds geleverd werden in de nieuwe striping.

Het was de bedoeling om voor de politieauto’s een striping te maken die de zichtbaarheid van de voertuigen zou maximaliseren wanneer ze op locatie stilstaan, zowel overdag als in de nacht met het schijnsel van koplampen op een minimumafstand van 500 meter achter de politieauto’s. De belangrijkste voorwaarden aan het ontwerp waren onder andere:

 • Verbeterde persoons- en voertuigzichtbaarheid om de waarschijnlijkheid van verkeersongevallen te verminderen waarin een voertuig niet wordt opgemerkt.
 • Ook herkenbaar op een afstand van 500 meter bij daglicht.
 • Hoge zichtbaarheid en herkenbaarheid voor publiek, afschrikken van verkeersovertredingen en geruststellend gevoel creëren bij aanwezigheid.
 • Nationaal te identificeren als een politieauto.
 • Een kostenneutrale optie in vergelijking met de gemiddelde kosten van de huidige markeringen.
 • Aanvaardbaar design voor minstens 75% van het personeel.

Het ontwerp van Battenburg maakt gebruik van een regelmatig patroon en het contrast tussen een licht en een donkere kleur om de herkenningsnelheid voor het menselijk oog te vergroten. De gele kleur is gekozen als fluoriderend geel om ook in de nacht reflecterend te zijn.

Naast het fluoriderend geel is er een donkere kleur die de hulpdienst aangeeft. Voor politie uiteraard blauw en brandweer rood. Voor de ambulance is de kleur groen gekozen.

Conclusie

We bedanken de medewerkers van de Ambulancedienst op ziekenhuis Stuivenberg voor hun gastvrijheid en dat we op bezoek mochten komen.

 

Bron:
Overzicht aantal ambulances/regio’s.
Kosten ambulancerit.

4 antwoorden op “Ambulance, PIT of MUG?”

 1. Hey Wouter
  Ik las je artikel over de Belgische ambulancezorg. Erg interessant om lezen. Er zitten wel heel wat feitelijke onwaarheden in waar ik je graag even op wijs:
  – Aan het niet-dringend vervoer zijn er, zeker sinds het nieuwe protocolakkoord van 2016, toch wel strenge eisen gesteld wat inhoud, uitzicht en uitbouw van de ambulance en de opleiding van de hulpverleners betreft.
  – Een 112-ziekenwagen beschikt uiteraard over veel meer dan een eerstehulptas, zuurstoftas en AED. Je vergeet de pediatrische tas, monitor, evacuatiemiddelen…
  – De opleiding van DGH-ambulanciers omvat 132 lesuren en 44u stage en een jaarlijkse bijscholing van 24u.

  Beste groet
  Kenneth

 2. Hier en daar zijn er toch enkele foutjes in uw artikel geslopen…

  – PIT = paramedisch interventieteam
  – Niet-dringend ziekenvervoer kan niet uitgevoerd worden iedereen. De wetten rond niet-dringend ziekenvervoer zijn heel streng.
  – Opleiding DGH (ambulancier-hulpverlener) bestaat uit 132 uren les en 40 uur stage. Het bekomen diploma is slecht 5 jaar geldig, waarna ambulanciers opnieuw hun 5-jaarlijkse testen moet afleggen. Elk jaar dient 24 uur bijscholing gevolgd te worden.
  – Er zijn 6 brandwondencentra in België: UZ Leuven, UZ Gent, UZ Antwerpen, MH Neder-over-Heembeek, IMTR Loverval, CHU Luik
  – MUG wordt bemand door een arts met een opleiding voor MUG-interventies en een verpleegkundige drager van de bijzondere beroepstitel “Spoed en Intensieve zorg”
  – Ziekenwagen bevat net iets meer dan een ‘standaard’ EHBO-tas, AED en Zuurstoftas. Volgens de wet voldoet een minimum uitrusting hieraan: Materiaal om personen op te tillen en te vervoeren per brancard, Immobilisatie van ledematen en cervicale wervelzuil, Materiaal voor beademingen / ademhaling, Materiaal voor diagnosestelling, Bloedsomloop, Materiaal voor reanimatie, Verband en hygiënemateriaal, Bescherming- en reddingsmateriaal, Materiaal voor communicatie, Materiaal voor de persoonlijke bescherming van de hulpverlener ambulancier
  – Momenteel zijn er in België 98 ziekenhuizen die beschikken over minstens 1 MUG-team. Sommige ziekenhuizen hebben wel meer dan 3 wagens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *