Handleiding voor nieuwe spelers

Welkom bij Meldkamerspel.com! Leuk dat je ook mee komt spelen! Hieronder heb ik geprobeerd om zo veel mogelijk puntjes te behandelen zodat je helemaal voorbereid bent voor de toekomst!

0.5 Is dit spel gratis?

Ja. Onder het mom van Free2Play. Wil je sneller/meer? Dan is er de mogelijkheid om Coins te kopen.

1. Bouw een post

Het bouwen van een post wordt bij een nieuw account ook aangegeven door een kleine tutorial van pijlen. Eigenlijk volgt alles vanzelf. Bovenin staat een zoekbalk, zodat je snel naar plaatsen of straten kunt zoeken. Links onder kies je “Bouw nieuwe post”. Kies voor “Brandweerpost” (Dit is in het begin de enige post die je kunt bouwen)
Let er wel op: Hij centreert de kaart op deze locatie, maar zet geen icoon! Af en toe dus toch even zoeken. Het helpt om zo ver mogelijk in te zoomen en dan opnieuw op enter te drukken.
Je bent niet verplicht om een post op de realistiche plek neer te zetten. Je mag het icoontje in feite overal neerzetten. Die keuze is aan jou.
Bij een nieuwe post krijg je 10 personeelsleden mee geleverd en mag je een gratis eerste voertuig kiezen(SIV, TS(meerdere varianten)). Handig!

2. Je eerste melding

Wanneer je een post gebouwd hebt zul je meldingen gaan krijgen. Deze staan aan de rechterkant. Klik simpelweg op “Alarm”, selecteer je voertuigen, en klik links onder op “Alarmeren”.
Wanneer je meer voertuigen hebt is het handig om ze een naam te geven. Dat later. Tevens zijn de tabjes handig om ze te kunnen sorteren.

3. Wanneer je 1 à 2 meldingen hebt afgerond

Nu zul je een nieuwe rang behalen. Manschap A. Yes! Wat krijg je? Een aantal gratis Coins. Wat moet je doen voor een nog hogere rang? Meer spelen natuurlijk! Check het rangen systeem via Profiel -> Rang

4. Ik zie allemaal saaie icoontjes over de weg rijden, is er wat anders?

Ja natuurlijk. Profiel -> Voertuigenverzameling. Zoek een leuke verzameling uit en kies “Deze verzameling gebruiken”. Nu rijden er bijvoorbeeld allemaal brandweer auto’s rond over je kaart!

5. Ik heb genoeg geld om te gaan uitbreiden. Wat kan ik het beste doen?

Bij 1 post adviseer ik om eerst deze uit te breiden. Hieronder staat een voorbeeld wat ik adviseer om zo snel mogelijk te groeien!
Je breidt je post uit door het ‘Level‘ op te hogen. Dit level heeft simpel gezegd de grootte van de post. Deze heeft dus invloed op het aantal beschikbare parkeerplaatsen bij je post. Waarschijnlijk staat er nu Voertuigen: 1 van maximaal 1. Na het ophogen van het Level is dit opgehoogd naar 1 van maximaal 2 en heb je dus ruimte voor een nieuw voertuig.
Klik op “Voertuigmarkt” om een nieuw voertuig te kopen. Hier meer over voertuigen.

Aanbevolen begin:
– Bouw je eerste post
– Breid deze 1 keer uit (10.000)
– Koop een nieuwe post (100.000)
– Breid deze 2 keer uit (10.000 + 50.000)
– Breid de eerste post ook de 2e keer uit (50.000)
En zo voort bouwen. 2 keer uitbreiden is gewoonweg goedkoper. Op een later moment kun je je grote ‘stadsposten’ gewoon uitbreiden met specialistische voertuigen.

6. Ik krijg een melding waar ik niet het het juiste voertuig voor heb.

Dit wordt weergegeven wanneer je ter plaatse bent. Wat te doen? Als je hem niet hebt, moet je dit voertuig natuurlijk zien te krijgen. Maar een bekend probleem, ik heb even geen geld. Wat dan?
– Je hebt de keuze om deze melding met 2 coins direct op te lossen. Duur….
– Zet hem open in je Team en laat medespelers je helpen. (Zie puntje 7.)
– Laat de melding onaangetast, haal je voertuigen weg, na ongeveer 24 uur zal de melding verdwijnen.

7. Hoe speel ik met mijn vrienden?

Maak een Team aan, of sluit je aan bij een huidige.
Onder Team -> Overzichtslijst kun je alle teams vinden waar je je bij aan kan sluiten. Lees de beschrijving natuurlijk wel even voordat je je aanmeld. Je kunt ook onder Team -> Team-Zoeker kijken welke teams er bij jou in de regio zitten!
Wanneer je bent geaccepteerd check meteen onder Team -> Gebouwen van Teamleden: Aan. Hiermee zie je alle andere gebouwen op de kaart!
Kan/mag/werkt het als ik een post dubbel heb met een andere speler? Jazeker werkt dat. Is het netjes? Mag je zelf over oordelen. Persoonlijk vind ik dat niet.
Als je een melding hebt die te groot voor je is, kies je in het melding scherm “In Team vrijgeven“. Nu wordt deze groen en kan iedereen uit je team de melding zien en er op af rijden.
Onder Team -> Ledenlijst kun je zien wie er allemaal in je team zit, online is, admin is enzovoort.
Wanneer een opleiding beschikbaar is staan deze ook in je team zichtbaar.

8. Maar ik wil graag als Ambulance of Politie spelen!

Het spel is zo opgezet dat de Brandweer altijd de basis vormt. Persoonlijk zal ik er wel voor zorgen dat beide andere disciplines ook genoeg aandacht krijgen.
Om te beginnen met een van beide specialisaties adviseer ik om minimaal ~5 brandweer posten te hebben. Vanaf dan is het ook rendabel om er geld in te gaan steken. Beide specialisaties zijn duurder in aanschaf dan de brandweer, maar leveren in verhouding ook iets minder op.
Ambulance: Bouw eerst Ambulance standplaatsen. Denk aan 2 bijvoorbeeld. Bouw daarna een ziekenhuis. Daarna kun je verder met de standplaatsen (of uitbreidingen op je kazerne).
Zonder ziekenhuis kan de ambulance gewoon functioneren. Wanneer een patiënt toch vervoert moet worden kies je voor “direct ontslaan” (minder geld) of vervoer je hem naar een ziekenhuis van een teamlid (tegen een in te stellen winstdeling).
Een Ambulance uitbreiding voor de kazerne telt wél als een echte standplaats, toch heb je alleen de mogelijkheid om er alleen ambulances te stallen. Tevens is na de uitbreiding die vrij lang duurt, ook een standplaats uitbreiding benodigd en dus zeker niet goedkoper dan een gewone standplaats.
Je ziekenhuis ga je pas uitbreiden met specialisaties als je geld te veel hebt, of gewoonweg het leuk vind. Wanneer er een patiënt komt die deze specialisatie nodig heeft zal een iets groter bedrag worden uitbetaald.
Kijk voor meer informatie over de ambulance en ziekenhuizen op de eigen Ambulance pagina.

9. Ik heb 3 auto’s, maar kan de laatste niet wegsturen!

Waarschijnlijk heb je niet genoeg personeel. Klik op je post, standaard heb je 10 personeelsleden. Klik op “Personeel Werven” en zet dit open voor 3 dagen. Elke nacht krijg je 1 nieuw personeelslid.
Als je op “Personeel Bekijken” klikt kun je per persoon de naam (redelijk overbodig), maar ook een vast voertuig toebedelen. Als je elk voertuig een vaste ‘chauffeur’ geeft, rijdt deze in ieder geval uit zonder een foutmelding. Denk er wel aan dat een half bezette TS ook veel minder snel een melding oplost. Zie punt 10.
Personeel werven is gratis, personeel hoef je ook niet te betalen, dus werf gewoon zo veel mogelijk.

10. De melding schiet niet echt op..

Veel voorkomend probleem is dat er te weinig personeel op je voertuig zit. Zie punt 9. Zorg er voor dat je met een vol voertuig uitrukt, half gevulde voertuigen leveren wel degelijk minder bluskracht dan een vol voertuig.
Een TS8 met 4 inzittenden blust minder snel dan een TS 4 die vol zit.

11. Voertuig heeft geen geschikt personeel beschikbaar (of met de juiste opleiding).

Je hebt een voertuig gekocht dat moet beschikken over speciaal getraind personeel! Voertuigen zoals de HOvD en de WvD moeten zulk personeel hebben. Houd hier dus rekening mee als je wilt uitbreiden of deze voertuigen gaat kopen. Dit is tevens onder het voertuig beschreven in de voertuigmarkt. Kijk dus of er mensen beschikbaar zijn met de juiste opleiding. Ga naar je post -> Personeel -> Bekijken, en check of er genoeg mensen zijn met de juiste opleiding. Zet de mensen met de juiste opleiding voor de zekerheid ook vast aan het juiste voertuig (Bewerken (potlood) -> voertuig selecteren). Anders kan het voorkomen dat een persoon met opleiding op een TS mee rijd. Als er niet genoeg opgeleide mensen zijn zul je deze moeten opleiden via je academie of via een door een teamlid opengestelde opleiding.

12. Wat moet ik selecteren in de Academie?

Als je een academie gebouwd hebt zul je meerdere opties hebben. Standaard heb je 1 klaslokaal voor 10 personen beschikbaar (lokalen uitbreidbaar).
– Kies welke opleiding je wilt starten. De duur staat er achter geschreven.
– Kies hoelang je inschrijving voor de opleiding open wilt zetten. Dit is handig voor als je in een team zit. Dan kunnen mensen via Team -> Opleidingen zich ook inschrijven voor de lege plekken.
– Kies hoeveel je teamleden wilt laten betalen. Dit gaat in aantal personen per dag.
Kies welke eigen leden je wilt sturen naar de opleiding. Deze staan in het lijstje er onder, selecteer de post en het persoon dat je er heen wilt sturen. Is de opleiding voor jezelf? Denk er aan dat je er maximaal gebruik van maakt, en dus 10 personen selecteert.

13. Uitgangsstelling (UGS), dat is een mond vol!

Zekers. Elke 24 uur mag je gratis een UGS plaatsen. Een uitgangsstelling is simpel gezegd een tijdelijke post. Ben je van plan om een grote teaminzet te maken, dan kun je alvast al je voertuigen verzamelen op deze plaats en daarna van hier uit allen doorsturen naar de melding. Voertuigen staan hier tijdelijk opgesteld, er zit ook geen maximum aan het aantal voertuigen, behalve dat na 24 uur de post verdwijnt en elk voertuig weer retour gaat.

14. Politie patrouilles, dat doen ze in het echt toch ook?

Klopt, daarom hebben ook wij dat in het spel! Het is wel even puzzelen omdat in werking te stellen.
1. Ga naar de (gratis te plaatsen) meldkamer en het tabblad Politie-patrouille. Hier kies je voor Toevoegen (rechterkant) voor een nieuwe patrouille.
2. In dit scherm krijg je weer je kaart te zien. Kies een naam bij ‘Benaming’.
3. Je krijgt standaard 4 ‘punten’ of locaties. Dit icoon verplaats je over de kaart. Door de knoppen punt toevoegen en verwijderen kun je een route maken tot maximaal 10 punten. Zet de punten in de juiste volgorde zo dat het voertuig de nummers blijft opvolgen. Wanneer klaar kies Opslaan.
4. Ga naar het tabblad Patrouilles en selecteer de voertuigen die je patrouille wilt laten rijden, Kies uit het menu de gemaakte route en daarnaast op Opslaan. Je zult in de lijst naast het voertuig zien dat het voertuig is gekoppeld aan de route.
5. Kies hoelang je de voertuigen wilt laten rijden. Je hebt de keuze uit 1, 3 en 6 uur. Voor die tijd zal je voertuig rond gaan rijden.

15. Zijn er nog meer instellingen?

Ja. Als je een gratis Meldkamer gebouwd hebt (Nieuw gebouw -> Meldkamer (deze is gratis)). Klik op je meldkamer en kies het Tabje Instellingen. Hier zijn een hoop vinkjes die aan en uit kunnen. Bijvoorbeeld een rood route lijntje over de kaart voor het voertuig.
Let op: Veel opties in de Meldkamer zijn voor Premium leden. Profiel -> Premium Account.
Je kunt ook bij elke 25’ste post een extra meldkamer bouwen. Wanneer je de posten toebedeeld aan de meldkamer zul je die specifieke meldkamer te zien krijgen.

16. Ik heb een fout gevonden. / Ik heb een super goed idee!/ Ik snap het nog steeds niet…

Meld ze op het forum bij het des betreffende onderwerp! Of ga naar facebookpagina waar je ook een berichtje kunt achterlaten!

17. Tutorials

Check ook onze tutorials! Misschien helpen deze je ook op weg!