Gemeenschappelijke Meldkamer GMK ‘De Yp’

Facebook Facebookbericht:
Gisteravond tijdens het zware onweer hebben wij een bezoek mogen brengen aan de Gemeenschappelijke Meldkamer GMK ‘De Yp’ in Den Haag!
Super tof natuurlijk om het eens van dichtbij te zien! Naast de rondleiding over alle verdiepingen hebben we op de incidenten verdieping ook nog zelf in een test omgeving mee mogen kijken hoe het in zijn werk gaat. Het zal jullie dan ook niets verbazen dat we veel geleerd hebben en dat daar zeker gebruik van gemaakt zal worden in het spel!


Maandag avond 29 mei 2016

Wij, Timo en Wouter, waren al een tijdje geleden uitgenodigd door een Centralist van de Meldkamer Den Haag. Het begon allemaal bij een simpele vraag via onze Facebookpagina maar eindigde in een goed gesprek over hoe het in het echt is, zijn ideeën over het spel. Nou zijn wij natuurlijk altijd in voor goede ideeën en daar wouden wij dan ook zeer zeker gebruik van maken. En zo geschied het dat wij deze maandag avond (want ja, wij werken ook gewoon 40 uur in de week) op de Yp kwamen.

De Yp

Met de trein aan komen rijdend zie je het groots gebouw eigenlijk direct. Het is het ‘nieuwe’ onderkomen van de politie eenheid Den Haag; de Yp. De Yp zou als tweede doel ook als een geluidswal langs de A12 voor de achterliggende Haagse wijk Ypenburg fungeren. De naam van de wijk verklaart natuulijk direct de naam van dit opvallende pand. In het nieuwbouwcomplex van politie eenheid Den Haag komen veel verschillende politiedisciplines bij elkaar. De meest opvallende is toch wel de meldkamer op de 10e verdieping van de toren.
De meldkamer is slechts een deel van het complex. Naast verschillende sportzalen, een opleidingscentrum en een restaurant zouden er ook 6 schietbanen en een overdekte ‘praktijkstraat’ (ten behoeve van trainingen, met winkels en huizen). Hier worden real-life situaties (zoals aanhoudingen en overvallen) nagebootst. Het spreekt dan ook voor zich dat er hoge eisen aan de geluidsisolatie en de stootvastheid van de wanden werden gesteld.

Indeling centralisten

De brandweer afdeling bestaat ‘s nachts uit 3 man, overdag 4. Bestaande uit:
1. Intake, alle 112 telefoontjes word door 1 iemand afgehandeld. Heeft deze het druk? Dan zal de politie ze gaan beantwoorden.
2. Front office: O.a. Bellen van bedrijven en instanties, denk aan OMS en overige hulp vragen.
3. Back office: O.a. Bellen met andere meldkamers, eigen personeel (Bevelvoerders etc) of nutsvoorzieningen.
4. Uitgifte: Porto verkeer met de eenheden

Meldkamer de Yp.
Meldkamer de Yp.
Foto van Nu.nl

Je kunt je dus wel voorstellen dat als er een grote brand is, dat één intake centralist aan de krappe kant is. Dat hebben we zelf ook kunnen zien. Op het moment dat wij stonden te kijken kwam er een buitenbrand. De telefoonlijn ging roodgloeiend, op het grote scherm staat namelijk een lijst met hoeveel mensen er in de wacht staan. De wachtende steeg dan ook vrijwel direct naar 5 man. Als de brandweer centralist dus aan de telefoon is en deze binnen ~20 seconden de telefoon niet kan beantwoorden wordt deze eerst doorgezet naar de Front-Office Brandweer centralist. Daarna zal deze worden doorgeschakeld naar een vrije politie of ambulance centralist. Dit in tegenstelling tot een ambulance melding, want een 112 oproep voor de ambulance moet altijd door een verpleegkundige centralist worden opgenomen.

Camera toezicht

Op het grote scherm is natuurlijk verschillende informatie te vinden. Camera toezicht is meestal erg handig voor de politie centralisten maar het is wel eens voorgekomen dat als er brand in het centrum is, en daar is ook een camera, dat deze voor het brandweer personeel op het beeldscherm wordt gezet. Op die manier kun je als centralist nog meer het overzicht houden!

De Centralist ontleed: GMS

Een van de meldingen die voorbij kwam:
P 1 GEBOUWBRAND WONING (VK: 1) (HOOGBOUW) HOOFDSTRAATWEG 101 DEN HAAG 9591 7830 7850 9632

Alle centralisten in Nederland maken gebruik van het GMS (Geïntegreerd Meldkamer Systeem). Met dit systeem werken zij hun meldingen uit en zullen de eenheden gealarmeerd worden. In Den Haag maken ze gebruik van 4 schermen.
Links boven zit het C2000 systeem. Hierin zitten alle gebruikte incident kanalen, de eenheden op luisteren en beschikbare banken en kanalen.
Rechts boven zit de GIS (Geografisch Informatie Systeem). Dit is gewoonweg de kaart waarover verschillende lagen geplaatst kunnen worden. Je kunt het vergelijken met Earth van Google. Zo heb je de gedetailleerde luchtkaart (maar van betere kwaliteit), wegafzettingen, pompputten enzovoort. Zo wordt er tegenwoordig steeds meer samengewerkt met ESRI.
Onder staan op beide schermen het GMS systeem.

Een screenshot van het de uitgiftepagina van het GMS programma. Bron: C2000.nl
Een screenshot van de uitgiftepagina van het GMS programma. Bron: C2000.nl

Het adres is natuurlijk van uiterst belang. Voor het invullen kan gewoonweg alle velden worden ingevuld maar voor bijna alle functies én het adres wordt gebruik gemaakt het snelle invoer veld. In dit veld (blauw op bovenstaande foto) kunnen functies, afkortingen en volledige teksten worden getypt. Door de juiste combinaties van afkortingen kunnen dus heel snel meldingen worden opgesteld.

De P2000 ontleed: Meldingsclassificaties

Als een centralist een melding opgemaakt heeft,  is de snelste methode om een meldingsclassificaties mee te geven. Aan deze classificatie komt op een later moment namelijk ook een inzetvoorstel uit rollen.

Meldingsclassificaties (MC) niveau 1
Binnen niveau 1 zijn de grootste onderscheidingen te maken. Deze zijn:
– Alarm
– Bezitsaantasting
– Brand
– Dienstverlening
– Gezondheid
– Leefmilieu
– Ongeval
– Veiligheid en openbare orde
– Verkeer
Zo heeft de brandweer niet standaard zicht op een aantal van deze niveaus omdat dit gewoonweg niet van toepassing op hun is.

Meldingsclassificaties niveau 2
Verder gaand op de brand waar we in de eerste melding over spraken heb je weer een groot aantal type branden.
Alle type branden zijn als volgt:
– Leeg  (Dit is dan handmatig te bepalen)
– Bijgebouw
– Buiten
– Gebouw
– Luchtvaart
– Natuur
– Scenario (een in te stellen scenario)
– Scheepvaart
– Specifiek (Brandgerucht, nacontrole)
– Spoorvervoer
– Wegvervoer

Meldingsclassificaties niveau 3
In het lijstje van gebouwbrand staat onder andere een Woningbrand (waar voor gekozen is) maar ook Kantoor, Onderwijs, Industrie/agrarisch of Winkel. Met deze laatste classificatie wordt voornamelijk het inzetvoorstel op gebaseerd.

Alle officiële meldingsclassificaties zijn hier te vinden.

Daarna kunnen ook nog handmatig karakteristieken van een gebouw worden toegevoegd zoals in deze melding is gebeurt namelijk ‘Hoogbouw’. Naar alle waarschijnlijkheid betreft deze brand dus een woning die meer dan 3 verdiepingen heeft, maar geen flat is. Dit is handig als voorbereiding op wat men ter plaatse aantreft. Hier vult men ook regelmatig dingen als ‘Dak’ of ‘Kelder’ in.

(VK:1)
Voorkeursknop 1 is voornamelijk voor de C2000 gebruikers, ofwel de opgepiepte eenheden. Door deze voorkeursknop gaan ze direct naar het gewenste incident kanaal zonder te hoeven zoeken in de lijst met beschikbare incidentkanalen.
Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de hoeveelheid kanalen vreselijk veel is. Voor alle mogelijke onderwerpen is er wel een kanaal beschikbaar, en zo kun je mee luisteren met alle andere veiligheidsregio’s. Misschien de nadelen maar ook tegelijkertijd de voordelen van C2000.

Meldkamer de Yp.
Meldkamer de Yp.

Het GMS ontleed: Inzet voorstellen

Een groot deel van de inzetten beschikbaar in het Meldkamerspel zijn ook gericht op de inzetvoorstellen. Nadat de centralist een keuze heeft gemaakt van de classificatie (voornamelijk niveau 3) krijgt deze ook meteen een standaard inzetvoorstel te zien.  Dit omvat het aantal benodigde type voertuigen. Wanneer dit akkoord is vonden door de centralist zal, doordat je een adres hebt ingevoerd, het dichtstbijzijnde beschikbare voertuig gezocht worden. (Werkt het zelfde als de Alarm en Uitrukregels).
Hoe deze inzetvoorstellen zijn opgesteld is in elke regio anders. In de binnenstad van Den Haag word al snel meer gestuurd dan in het buitengebied van Hollands Midden. Zelfs op een gecombineerde meldkamer van Haaglanden samen met Hollands Midden verschillen de inzetvoorschriften dus enorm.

In de bovenstaande melding waren de eenheden 9591 7830 7850 9632 opgeroepen voor een brand in Den Haag. Dat zijn:
9591 OVD Rijswijk De OVD van Haaglanden rijd voor de hele regio en is daarom gepositioneerd in het centraal gelegen Rijswijk.
7830  TS Den Haag – Centrum Dichtsbijzijnde TS beschikbaar.
7850  Hoogwerker – Centrum Dichtsbijzijnde HW beschikbaar.
9632 TS Den Haag – Loosduinen Tweede TS voor middelbrand (en om HW te voeden). Dit is per toeval een reserve voertuig.

Meldkamer de Yp.
Meldkamer de Yp.

Het GMS ontleed: Opschalen

Een melding begint eigenlijk altijd met het voorgeschreven inzet protocol. Wanneer aan de telefoon blijkt dat dat er wel degelijk een grote brand woed kan daar door de centralist op worden ingespeeld. Vaak wordt dit toch beslist door door de aanrijdende bevelvoerder om op te schalen. Dan kan door de centralist simpelweg door te zeggen dat hij 2 extra TS’en wil en dan krijgt hij de dichtstbijzijnde TS die beschikbaar is.
Wanneer de hulp van de H-OVD wordt in geroepen kan deze gaan kijken naar gebiedsdekking. Wanneer alle dichtstbijzijnde voertuigen worden opgeroepen en er zal een tweede melding ontstaan in het zelfde gebied duurt het erg lang voordat hier iemand voor ter plaatse komt. Wanneer er een grote brand in Den Haag plaats vind zal er dus snel assistentie worden geroepen van eenheden rondom de stad, zodat er ín de stad nog eenheden beschikbaar zijn. De stad Den Haag heeft namelijk relatief weinig eenheden voor relatief veel mensen.

Meldkamer de Yp.
Meldkamer de Yp.

Het GMS ontleed: Assistentie politie/ambulance

Wanneer er een oproep waarbij assistentie van een andere discipline benodigd is word de melding eerst door de aannemende centralist van zijn eigen discipline opgemaakt. Vaak wordt er bij de inzet voorstellen al ingevuld dat er bijvoorbeeld 2 auto’s worden gevraagd. Wanneer de brandweer de melding uitgeeft voor zijn eigen eenheden zal  er ook een bericht verschijnen bij de uitgevende politie centralist. Deze beoordeelt de aanvraag en zal naar eigen inzicht (of inzet protocol) de benodigde voertuigen gaan aansturen. Een brandweer centralist kan dus géén eenheden van een andere discipline aansturen.

Foto van bovenaf.
Foto van bovenaf.

Vergelijking met Meldkamerspel.com

We kunnen achteraf dus wel stellen dat er heel veel dingen best overeen komen (en dus indirect ook met het Duitse systeem). Je kunt het huidige spel dus goed vergelijken met het werk van de Uitgifte centralist. Er zullen in de toekomst nog een groot aantal meldkamer realistische updates verschijnen om zo nóg dichter bij de werkelijkheid te komen. Toch zal ook niet alles realistisch zijn of worden, we blijven natuurlijk nog steeds wel een spel.

Onze dank is groot naar ‘Team MKB de Yp’ zoals ze in het spel heten!

Eén antwoord op “Gemeenschappelijke Meldkamer GMK ‘De Yp’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *