Feuerwehr Bielefeld

Maak kennis met de stad Bielefeld. Die ene stad met zijn vreselijk oude centrum en kasteel. Die stad die overal in Leitstellenspiel.de voorkomt. Die stad die bekend is geworden sinds Sebastian er zelf woont. En wij gaan in die stad op bezoek. Natuurlijk hebben wij gesproken over ons prachtige Meldkamerspel, maar ook: Hoe werkt nou precies de Duitse brandweer? 

Het is niet meteen het eerste plaats waar je bij Duitsland aan denkt maar het heeft wel degelijk een flinke omvang. De gemeente telt 330.000 inwoners wat overeenkomt met de gemeente Utrecht en een oppervlakte van 260 km² wat weer lijkt op het hele eiland Goeree-Overflakkee. Dat zijn getallen waar je toch wel over moet nadenken. Want zulke aantallen hebben wij in Nederland niet hoor.

OpenStreetMap Bieberfeld
OpenStreetMap Bieberfeld

Nou weet je ongeveer hoe groot het gebied is en hoe het er uit ziet. Hoe zou jij zo’n gebied indelen? Denk aan je eigen Meldkamerspel. In het centrum een hoofdpost en elke buitenwijk/stad een eigen vrijwilligers post? Dat zou mijn indeling zijn. Misschien nog ergens een tweede beroepspost, gaat natuurlijk om een hoop mensen. Ambulances? Een 4 tal ambulanceposten zou meer dan voldoende zijn. Nee nee, Stadt Bielefeld pakt het anders aan. Stadt Bielefeld pakt groots uit.

  • 4 Feuer- und Rettungswache der Berufsfeuerwehr  (Beroepsbrandweer en ambulance standplaats)
  • 29 Löschabteilungen (Vrijwillige brandweerposten)
  • 5 Rettungswache (extra ambulance posten)
  • 1 Rettungshubschrauber Christoph 13 (Lifeliner)
  • 2 Notartz-Einsatz-Fahrzeuge

Dus. Had jij dat verwacht? Ik niet in ieder geval. En het verbaast mij zo dat ik ook echt nu al tijdens het schrijven uren zit te puzzelen hoe dit in vredesnaam is ingericht.
In Duitsland is het de gemeente die de brandweer financiert. Elke gemeente richt zijn brandweer anders in en daarom zie je ook grote verschillen over het hele land. De brandweer van Bielefeld heeft een begroting van 28 miljoen euro per jaar. Daarvan wordt 3 miljoen wordt geïnvesteerd en een half miljoen voor onderhoud. Maar dat is ook eigenlijk niet zo gek met 33 posten… En toch klinkt het als een gigantisch bedrag in mijn oren.

Alle Standorte Feuer- und Rettungswachen Bielefeld
Alle Standorte Feuer- und Rettungswachen Bielefeld (Alle standplaatsen)
 Feuer- und Rettungswache (Beroepsposten)
 Löschabteilung  (Vrijwillige posten)
 Rettungswachen (Ambulanceposten)

Vrijwillige brandweerpost Senne

Sebastian zit zelf bij de vrijwillige brandweer van de ‘wijk’ Senne. Zijn post telt 7 rolluiken met voertuigen waarvan wij ze in Nederland vooral zullen classificeren onder Brandbestrijding. Als specialisme kunnen we een Hulpverleningsvoertuig noemen. Op de achtergrond is een tweede gebouw te zien, dat is de Beroepspost. Ook wel de buren genoemd. Want deze twee posten staan wel geheel los van elkaar, ondanks dat het buren zijn. Daar straks meer over.

Feuerwehr Bielefeld LA Senne
Feuerwehr Bielefeld LA Senne  @Wouter

Voertuigen FA Senne

De voertuigen die ze hebben zijn een gewone TS’en, een Tankwagen, een HV en een Unimog.

Feuerwehr Bielefeld LA Senne
Feuerwehr Bielefeld LA Senne  @Wouter

Florian Bielefeld 23 LF20 01  –  TLF 16/25 

Dit is het eerste voertuig waar ze het meest mee uitrukken. Om te begrijpen wat voor voertuig dit is zullen we eerst deze gigantische afkorting moeten gaan uitleggen.
Een Löschgruppenfahrzeug 20 wordt voornamelijk gebruikt voor brandbestrijding, voor het leveren van water en technische bijstand uit te voeren. De bemanning bestaat gewoon uit 6 man en de watertank moet minstens 2.000 liter bevatten.

Daarna staat de code TLF 16/25 voor wat het voertuig nou echt is:
TLF: Een Tanklöschfahrzeug
16: Minstends 1.600 liter water pompcapaciteit per minuut bij 10 bar.
25: De grootte van de watertank (minimaal 2.500 liter)
Dat wil dus nog niet zeggen wat het precies heeft, want zoals gezegd, minimaal. Maar met deze benaming staat het in alle systemen opgenomen en daarop worden ze geselecteerd in de meldkamer. Waarom de een LF is en de ander TLF is mij onduidelijk, waarschijnlijk komt dat omdat een LF meer gereedschap/slangen heeft en een TLF meer water.

Dit meest gebruikte voertuig beschikt over alles wat je maar bedenken kan. Behalve hulpverlening. Er zit geen schaar/spreider materiaal in. Het voertuig is geheel ingericht op brandbestrijding en heeft daarin wel een standaard indeling. Ook in Duitsland heeft elke LF dezelfde indeling.

TLF 16/25 LA Senne Bielefeld
TLF 16/25 LA Senne Bielefeld   @Wouter

Florian Bielefeld 23 LF10 01  –  LF 8/6  

Deze LF is eigenlijk het kleine broertje van hun eerst voertuig. Een kleinere pomp, een kleinere tank, verder wel de zelfde spullen.

Florian Bielefeld 23 LF16-TS 01  –  LF 16-TS 

Dit is een van de oudste LF die ze hebben. Zoals de afkorting doet vermoeden, deze heeft een pompcapaciteit van 1.600 liter per minuut. En dat is eigenlijk wel alles. Er zitten nog wat slangen achterin enzovoort. Misschien het meest schokkende, of juist mooiste, is dat in de manschap cabine simpele banken zitten. En tussen deze simpele banken zit geen ruimte voor ademlucht.

Florian Bielefeld 23 TLF4000 01  –  TLF 24/50  

In de TLF zitten veel minder blus middelen en meer water. Er zit dan ook ‘minimaal’ 5.000 water in de tank, maar gezien het voertuig, verwacht ik toch nog wel wat meer. Simpelweg een Nederlandse tankwagen.

Florian Bielefeld UNIMOG

Wanneer je in Nederland nog in het bezit bent van een Unimog, dan bij deze. Je bent een held. Want de Unimogs worden een uitstervend ras. Het zal wel aan mijn eigen voorkeur liggen, maar dít is nou eens een brandweer voertuig. Maar tot mijn verbazing en teleurstelling, hij is leeg. Er zit geen inhoud meer in. Hij is omgebouwd tot ‘botsabsorber‘. Op het dak zit een groot gevarendriehoek en lampen om op de snelweg een baan af te zetten daar waar signalering ontbreekt. En dat is dan ook zijn enige functie momenteel. Jammer.

Unimog Feuerwehr Bielefeld LA Senne
Unimog Feuerwehr Bielefeld LA Senne  @Wouter

Florian Bielefeld 23 RW1 01  –  RW 1   

Rüstwagen, ofwel de Nederlandse HV. De inhoud doet ons veel overeen komen met de versie die wij in Nederland hebben mogen uitpakken en dat doet ons dan ook wel gerust stellen.
Wat wel belangrijk is bij dit voertuig is dat dit op de vrijwillige post het ENIGE voertuig is met schaar en spreiders. We hebben Sebastian dan ook gevraagd hoeveel scharen er beschikbaar zijn in de stad als er op de hele post 1 voertuig is met een schaar. Waarschijnlijk 5. Er zijn in de hele stad Bielefeld 5 scharen/spreiders beschikbaar. 5. Met 33 posten. Een HV is een specialistisch voertuig dat zeker niet op elke post staat. Ik moet er niet aan denken dat wanneer mijn auto een boom knuffelt, ik moet wachten tot er een schaar gevonden is. Maar meer is blijkbaar niet nodig. Meer zou er ook niet in een gewone LF passen.

LA Senne Bielefeld
LA Senne Bielefeld  @Wouter

 

Voertuigen van Feuer- und Rettungswache Süd, de Beroepsbrandweer

De beroepsbrandweer, die simpelweg de buren zijn, hebben ook een aantal voertuigen staan. Maar dan niet meer voertuigen dan er mensen zijn. Elk voertuig kan bemand zijn en meer niet. Wat ons wel op viel was dat, ondanks dat het buren zijn, dat er geen enkel contact tussen beide is. Ja natuurlijk bij de meldingen komen ze bij elkaar, maar er zit 2 meter lucht tussen beide panden en die ruimte voel je. We mochten even een kijkje nemen omdat de voertuigen toevallig buiten stonden, maar anders?

HLF 20/16  

De Hilfeleistungslöschgruppenfahrzeug. Zo, wat een woord. Maar nou zijn we eindelijk bij een voertuig gekomen, dat we kunnen vergelijken met Nederland. Want wat hier in zit, kun je grotendeels vergelijken met wat in Nederland een TS heet. De H staat voor Hilfe wat er toe doet dat deze bijvoorbeeld knip gereedschap met zich mee brengt. Dit is in Duitsland momenteel nog eerder een uitzondering dan gewoonte.
Door de jaren heen zie je wel steeds meer van dit soort voertuigen komen. Voertuigen die all-round zijn. Hulde voor de ontdekking.

HLF20 Feuerwehr Bielefeld
HLF20 Feuerwehr Bielefeld  @Wouter

DLA(K) 23-12   

DL= Drehleiter = Ladderwagen
DLA = vollautomatische Drehleitern = Volautomatische ladderwagen, huidige standaard.
DLA(K) = Korb = Of er een Korf aan de ladder zit, huidige standaard.
23, eerste getal = Netto reddingshoogte
12, tweede getal = Netto uitwijk lengte

In Duitsland is het vrij gebruikelijk om een autoladder te hebben, en eerder een uitzondering om een hoogwerker te hebben. Waarom? Tja. Duitsers? Dat is de algemene standaard waar wij Nederlanders misschien van afwijken. Maar zolang het werkt, werkt het toch?

DLK 23 Feuerwehr Bielefeld
DLK 23 Feuerwehr Bielefeld  @Wouter

GW-Öl/Wasser  

Ik weet niet of het te maken heeft met de sjoemeldiesels of gewoon de vele auto’s in Duitsland, maar olie is blijkbaar een groot probleem. In alle steden zie je dan ook wel busjes ingericht om olie problemen op te lossen. Dit busje was helaas niet aanwezig, maar ga er maar vanuit dat er bindmiddel, bezems, opvulmateriaal en luchtkussens in zitten.

RTW  

Rettungstransportwagen zijn de ambulances van Duitsland. Waar we in Nederland rijden met een Ambulance chauffeur en een Verpleegkundige kun je de Duitse Ambu vergelijken met twee chauffeurs. Ze zijn niet bevoegd om medicijnen te geven of infuus te prikken. Wanneer dit toch benodigd is zal altijd een Notartz benodigd zijn. Die komt dus altijd los in zijn eigen auto ter plaatse. Vaak zit hij dan ook op een ziekenhuis gestationeerd.

RTW Feuerwehr Bielefeld
RTW Feuerwehr Bielefeld  @Wouter

Bielefeld. Een metropool van formaat maar uiteraard op zijn Duits ingericht. Zijn we blij dat we in Nederland leven? Voor het grote geld kun je toch beter naar Duitsland. Maar mijn auto vouw ik liever in ons eigen land om een boom… Maar een ding moet ik nog gezegd hebben: DEUTSCHLAND ÜBER ALLES  🙂

Sebastian bedankt voor jou gastvrijheid, en dat we Meldkamerspel nog maar tot een nog beter spel mogen maken!

Eén antwoord op “Feuerwehr Bielefeld”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *