Wat doe je als je op vakantie bent in Zeeland? Op bezoek gaan bij de brandweer. Timo en ik, Wouter brachten een bezoek aan de veiligheidsregio Zeeland! Een beetje bijleren om meldkamerspel.com beter te maken kan natuurlijk nooit kwaad.
Brandweer Serooskerke
Een dorp waar een gemiddelde Nederlander nog nooit van gehoord heeft. Ook daar is natuurlijk de brandweer aanwezig. En trouwens, wat voor één. We komen niet aan bij een of andere schuur, zoals ik gewend ben in mijn regio, maar bij een post. Twee rolluiken en een heel gebouw er naast. Toch wel iets waar het zich mee onderscheidt van de rest van de omgeving, en misschien wel met de rest van Nederland. Want een post die naast twee voertuigen een complete (heren én dames) badkamers, de gewoonlijke kleedruimtes, een grote kantine, keuken en een kantoor heeft, petje af.
De voertuigen
Belangrijkste is natuurlijk welke voertuigen heeft zo’n post nou. Misschien lijkt het vrij simpel, maar deze post beschikt over een TS6 en een waterwagen. Maar wees nou eerlijk, wat heb je nou nog meer nodig? Tot op heden is eigenlijk alles hier wel mee gered. En als je meer nodig hebt, beroepspost Middelburg is om de hoek.
TS-8: 19-4631
Voor velen niet zo spannend, maar voor iemand zoals ik, die er nog nooit één heeft aangeraakt, best leuk! Onder begeleiding hebben we de gehele bepakking bekeken. Van twee hogedrukstralen tot het gewone knip en plak werk aan de, blijkbaar, altijd rechterzijde van het voertuig. Een goede basis voor het gemiddelde voertuig.
Basisgegevens:
Merk : Mercedes Benz
Type : Atego 1526 F
Bouwjaar : 2009
Aantal zitplaatsen : 8
Watertank : 2.500 liter
TW: 19-4661
De één noemt het een WaWa (WaterWagen), de ander een omgebouwde melkwagen. Wij houden het liever op een Tankwagen (TW). Een voertuig waar behalve de meldkamer verder niemand weet van heeft. Hoe? Hij is misschien toch wat stilletjes in dienst getreden. Wanneer de heilige voertuigendatabase van brandweer.org er niet eens van af weet is het wel ernstig… Maar dat wil allemaal niet zeggen dat hij niet gebruikt wordt. In tegendeel zelfs. Bij eigen branden komen de collega’s er natuurlijk snel achteraan, maar ook de omliggende posten beginnen er langzaam aan te wennen. Geen vermoeiende slangen uitrollen maar gewoon aansluiten en gaan. Want met 6x een TS vullen kom je wel een heel eind!
Binnen de post is het voertuig zelfs zo gewild dat ze gebruik moeten maken van een uitrukschema. Iedereen wil wel eens op de auto meerijden en er een inzet mee draaien. Daarom hebben ze een bord gemaakt met wie er de volgende inzet aan de beurt is. Natuurlijk komt gewoon iedereen op, want je collega zal maar niet komen, maar als de eerste op de lijst aanwezig is mag die gaan rijden. Wanneer wij plaats namen in het voertuig snapten we ook wel waarom. Het voertuig is wel degelijk vele malen groter, en natuurlijk groter is beter. En zo zie je maar: een oude melktankwagen met meer dan 1.000.000 kilometer op de teller is nog perfect als brandweerwagen!
Basisgegevens:
Merk : DAF
Type : FAN CF85
Bouwjaar : 2006
In dienst: 2015
Aantal zitplaatsen : 2
Watertank : 16.000 liter
Brandweer Goes
Na een hartelijke welkom zijn we ook bij beroepspost Goes op bezoek geweest. Dat is natuurlijk wel even wat anders, van twee voertuigen naar meer dan 8 voertuigen inclusief twee specialismen! Na een heerlijk bakkie koffie lopen we samen met een manschap langs alle voertuigen. Nouja voertuigen, voordat we daar komen lopen we eerst door het kantoor, want ook dat heeft de brandweer natuurlijk.
De voertuigen
Post Goes heeft zeven deuren voor de uitruk beschikbaar. De meest gebruikte voertuigen zijn in het midden geplaatst, dit omdat deze makkelijker de weg kunnen op draaien vanaf de uitrit. De nieuw bijgebouwde drie extra deuren zijn alleen gebruikt voor de Jeugdbrandweer en haakarmvoertuigen.
TS 19-4739 en 19-4741
Oud en Nieuw. Nee niet het feestje van over een paar dagen, maar de voertuigen. Post Goes beschikt over twee TS’en waarvan de eerste uit 1998 en de tweede uit 2009. Dus zou je denken, men gebruikt het gloedje nieuwe voertuig het liefst? Bij Goes niet. Oud maar goud, hun MAN uit 1998 is nog hét voertuig. Ook hier betreft het nog een degelijk en niet kapot te krijgen voertuig dat gewoonweg van alles voorzien is wat men wenst. Waarbij de nieuwe Volvo beschikt over schuim, een digitaal aangestuurde pomp, betere informatie in de cabine en gewoonweg een grotere truck, grijpt men toch altijd naar de oude MAN. Want zo’n digitale pomp kan makkelijker kapot gaan dan de ouderwetse mechanische kleppen. Waarom zouden we schuim gebruiken als men al 100 jaar water gebruikt. Maar vooral, de krappe straatjes van Goes waarmee het met zo’n grote truck simpelweg lastig manoeuvreren is.
Basisgegevens 4739:
Type chassis/opbouw: MAN 12.224LF (L2000 City)/Mucar-Godiva
BZK-specificatie: TS8LD3000HD240T1800
Kenteken: BG-ZV-33
Bouwjaar: 1998
Basisgegevens 4741:
Type chassis/opbouw: Volvo FM9-300
BZK-specificatie: TS8LD3000HD265T1900/500
Kenteken: BV-SR-36
Bouwjaar: 2009
Blussystemen: CAFS (Incl eigen haspel achterkant) + Blusmonitor
AL 19-4750
Het verschil tussen een AutoLadder en een HoogWerker. De een zweert bij de ladder de ander bij de hoogwerker. Wat is nou de beste? Daar is niemand nog over uit. Het goede argument waar ze in Goes mee over de brug kwamen was dat de afstempeling gewoon bizar klein is. Ook hier geldt weer dat de krappe straten van het centrum van Goes slecht bereikbaar zijn. Als aan beide kanten van de straat auto’s staan, dan heb je vaak niet de ruimte om je hoogwerker geheel af te stempelen, waar een ladder gewoonweg super weinig ruimte gebruikt!
Toen in 2010 op zoek werd gegaan naar een nieuwe AL werd op de beurs een nieuw type gepresenteerd dat de functie knikladder bevatte. De laatste 5 meter van de 32 meter ladder kan knikken waardoor je niet een ‘rechte’ ladder hebt maar één die veel beter inzetbaar wordt boven de daken van de huizen in Goes.
Verder is de redkorf extra stevig en geschikt tot 400kg zodat er behalve 4 personen (wat ook inderdaad past) ook een waterkanon, verschillende schijnwerpers (bijv. voor duikers) en een brancard voor patiënten op kunnen.
Basisgegevens:
Type chassis/opbouw: Merceds-Benz Atego 1529F36/Magirus (Ulm/D)
BZK-specificatie: AL-K30M
Kenteken: BZ-PR-44
Bouwjaar: 2011
HV 19-4770
De gereedschapskist op wielen. Dat is zijn specificaties en dat is het ook gewoon. Heel veel mogen leren over dit voertuig, want ik had echt geen flauw idee wat er in deze grote kist te vinden was. Van hefkussens, schermen, afdichtingsmaterialen, kettingzagen, redgereedschap, de grote generator, fikse schijnwerpers of een stevige lier en laat staan de kraan achterop.
Basisgegevens:
Type chassis/opbouw: Mercedes-Benz 1529F (Atego facelift) / Ziegler
BZK-specificatie: HV-K
Kenteken: BZ-LH-38
Bouwjaar: 2011
HV 19-4770 Goes @Timo van der Mijl | HV 19-4770 Goes Hulpverleningsmaterialen @Timo van der Mijl |
WO 19-4710
Duikers, wie heeft ze nog? Het lijkt wel een uitstervend beroep, en toch een die wel een bijzondere status heeft binnen de brandweer. Er wordt ook wel van gezegd dat het een compleet andere tak van het brandweer vak is. De onderwater en bovenwater brandweer zegt men dan.
Basisgegevens:
Type chassis/inrichting: Mercedes-Benz 515 CDi ‘Sprinter’/Kenbri
BZK-specificatie: WO
Kenteken: BT-NB-77
Bouwjaar: 2007
WO 19-4710 Goes @Timo van der Mijl | WO 19-4710 Goes @Timo van der Mijl |
Boot 19-4785
De boot is speciaal voor de duikers in dienst gekomen. Wanneer de duikers als eerste uitrukken, rijdt bijna altijd de boot er met een tweede voertuig achteraan. Zo kunnen de duikers als eerste ter plaatse al de inzet voorbereiden en kan de boot op een andere locatie ter water gelaten worden en naar de locatie varen om daar de duikers op te halen. Verder is de boot, behalve op zijn roepnummer en sonar, niet anders dan welke boot dan ook. Ohja, als je het dan doet, doe het dan goed, daarom een 115pk motor.
Overige voertuigen
Ontsmettingsunit 19-4321
Daar hebben we geen overvloed aan in Nederland. Maar ook in het industriële Zeeland hebben ze er één staan. Wanneer de chemiepakken op een standaard TS niet voldoen hebben we ook nog gasdichte pakken met eventueel een eigen luchttoevoer. In beide gevallen kan een grondige schoonmaak na een inzet nodig zijn. En uiteraard doet men dat professioneel ter plaatse.
Wie weet zit dat binnenkort nog in ons spel 🙂
Dompelpompunit 19-4365
Een dompelpomp aan de ene kant, en een 1 km slangenbak aan de andere kant. Ter beschikking gesteld door het ministerie, maar gewoon uitermate handig in gebruik.
Slangenunit 19-4369
Naast de dompelpomp nóg meer slangen met nog eens 3 km slang. Als je binnen 4 km nog geen water kan vinden in Zeeland…
Watertankunit 19-4366
Met 12.000 liter water in een haakarmbak kom je net zo ver als 4 km water uitleggen. Het is maar net waar je van houdt. Wel net even wat minder dan Serooskerke, maar daar kan de flexibiliteit van een haakarmbak niet tegenop.
Wij bedanken Brandweer Serooskerke en Brandweer Goes voor hun gastvrijheid!
Leuk om te zien dat jullie tijd steken in verschillende regio’s.
Bedankt! Ja dat doen we zeker!