Handleiding Ambulance

Hierbij een uitbreiding op de handleiding voor beginners:

8. Maar ik wil graag als Ambulance spelen!
Om te beginnen met een van beide specialisaties adviseer ik om minimaal ~5 brandweer posten te hebben. Vanaf dan is het ook rendabel om er geld in te gaan steken. Beide specialisaties zijn duurder in aanschaf dan de brandweer, maar leveren in verhouding ook iets minder op.
Ambulance: Bouw eerst Ambulance standplaatsen. Denk aan 2 bijvoorbeeld. Bouw daarna een ziekenhuis. Daarna kun je verder met de standplaatsen (of uitbreidingen op je kazerne).
Zonder ziekenhuis kan de ambulance gewoon functioneren. Wanneer een patiënt toch vervoert moet worden kies je voor “direct ontslaan” (minder geld) of vervoer je hem naar een ziekenhuis van een teamlid (tegen een in te stellen winstdeling).
Een Ambulance uitbreiding voor de kazerne telt wél als een echte standplaats, toch heb je alleen de mogelijkheid om er alleen ambulances te stallen. Tevens is na de uitbreiding die vrij lang duurt, ook een standplaats uitbreiding benodigd en dus zeker niet goedkoper dan een gewone standplaats.

Overzicht uitbreidingen:
1 Ambulancepost: Koop 1 of meerdere Ambulances
8 Ambulanceposten: Koop ambulance en OVD-G
10 Ambulanceposten Koop Standplaats MMT en MMT-voertuig of Helikopter

Ziekenhuis
Ziekenhuizen kunnen worden uitgebreid met specialisaties/afdelingen. In totaal zijn er 9 uitbreidingsmogelijkheden die je kunt vinden onder het tabblad ‘Uitbouwen’. Wanneer je de opdracht geeft om een afdeling uit te bouwen, betaal je eenmalig een bedrag (Interne- en Algemene Geneeskunde 10.000, daarna alles 70.000 Credits). Nadat je het bedrag voor de uitbouw hebt betaald, zal de afdeling gedurende 7 dagen worden uitgebouwd. Na die 7 dagen is de afdeling afgerond en permanent beschikbaar op het desbetreffende ziekenhuis.
Je ziekenhuis ga je pas uitbreiden met specialisaties/afdelingen als je geld te veel hebt, of gewoonweg het leuk vind. Wanneer er een patiënt komt die deze specialisatie/afdeling nodig heeft zal een iets groter bedrag worden uitbetaald. Een patiënt die wel een specialisatie benodigd, en jij brengt deze naar een ziekenhuis zonder (staat ‘NEE’ bij) kan gewoon. Je krijgt gewoonweg niet de bonus die een specialisatie geeft.

Zorgambulance
De zorgambulance is ook wel een B-ambulance genoemd. Deze kan niet mee rijden op A1 meldingen maar verzorgt transporten tussen Ziekenhuis en locatie en vice versa. Wanneer je een zorgambulance koopt, krijg je hiervoor direct Besteld-vervoer meldingen. Wanneer je te veel besteld vervoer meldingen hebt, kunnen deze ook door gewone ambulances worden afgehandeld.
Voor elke post die een zorg ambulance heeft krijg je 1 extra besteld vervoer melding.

Mobiel Medisch Team (MMT)
Een Mobiel Medisch Team (MMT) is in Nederland een team bestaande uit een drietal personen, inzetbaar om snel medische bijstand te verlenen. Een MMT werkt vanuit een van de elf traumacentra in Nederland. Van deze elf traumacentra hebben vier traumacentra de beschikking over een heli-MMT; een helikopter (de zogenaamde traumahelikopter of Lifeliner). De overige zeven zijn alleen inzetbaar bij grootschalige incidenten en over het algemeen als onderdeel van de geneeskundige combinatie (GNK-C). Deze helikopter wordt primair gebruikt voor het transport van personeel; patiënten worden alleen per heli vervoerd als dit een duidelijke tijdswinst oplevert ten opzichte van vervoer over de weg én dit geen nadelige gevolgen heeft voor de situatie van de patiënt.
Het team bestaat uit een arts (anesthesioloog of traumachirurg), een piloot en een verpleegkundige. De arts is, naast de opleiding tot specialist, opgeleid om medisch specialistische hulp te verlenen buiten het ziekenhuis in sterk uiteenlopende omstandigheden. Op deze manier hoeven meer uitgebreide behandelingen, zoals die alleen in een ziekenhuis gegeven kunnen worden, niet pas in het ziekenhuis gestart te worden.
Functie van de arts
De arts heeft de functie waar het binnen het MMT eigenlijk om draait: het aanvullen van de reguliere ambulancezorg met medisch-specialistische kennis en handelingen. De aanvulling vindt vooral plaats op gebied van de zogenaamde ABC instabiele patiënten; patiënten met een bedreigde luchtweg (Airway), ademhaling (Breathing) of bloedsomloop (Circulation). Wanneer een van deze vitale functies niet of verminderd aanwezig is, is het noodzakelijk dat deze zo snel mogelijk hersteld wordt (ofwel stabilisatie van vitale functies). Een ‘MMT-arts’ kan hier, met behulp van zijn/haar kennis en een aantal handelingen aan bijdragen. Ook als er sprake is van een langdurig beknelde patiënt kan de MMT-arts een meerwaarde voor de zorg aan de patiënt betekenen.
Functie van de verpleegkundige
De verpleegkundige heeft eigenlijk twee taken:
– Tijdens de vlucht in de helikopter heeft de verpleegkundige een ondersteunende vliegtechnische taak. De belangrijkste taak is de navigatie, maar alle verpleegkundigen zijn ook in het bezit van het RT-certificaat en mogen de communicatie met de luchtverkeersleiding overnemen. Daarnaast assisteren zij de vlieger bij het doorlopen van de checklists en de noodprocedures. Daartoe heeft hij/zij een aanvullende opleiding gevolgd en worden jaarlijks bijgeschoold en gecheckt. In tegenstelling tot de arts (die luchtvaarttechnisch slechts een passagier is) is de verpleegkundige een ‘crew member’.
– Tijdens de behandeling assisteert de verpleegkundige de arts en vult samen met de arts de aanwezige ambulancebemanningen aan. De verpleegkundigen van het MMT zijn allen ambulance- of SEH-verpleegkundigen en hebben daarnaast vaak ook een achtergrond binnen de anesthesie en/of IC.
Functie van de piloot
De piloot zorgt voor het besturen van de helikopter. De piloot heeft veel vliegervaring opgedaan bij de marine, luchtmacht of, (heel soms) bij civiele helikoptervluchten voordat hij/zij met de traumahelikopter mag vliegen. Vaak hoort de piloot ook pas in de helikopter waar de vlucht heen gaat en moet hij/zij landen op plaatsen waar dit niet gebruikelijk is. Alle lifeliners zijn 24 uur per dag inzetbaar en kunnen dus ook nachtvluchten maken. Verder kan de piloot ondersteuning geven door allerlei zaken rondom het slachtoffer en het vervoer te regelen (net als een ambulancechauffeur).

Traumacentra
In totaal zijn er elf traumacentra in Nederland:
Amsterdam (AMC)
Amsterdam (VUmc) Lifeliner 1
Enschede (Medisch Spectrum Twente)
Groningen (Universitair Medisch Centrum Groningen) Lifeliner 4
Leiden (Leids Universitair Medisch Centrum)
Maastricht (Academisch Ziekenhuis)
Nijmegen (Radboudumc) Lifeliner 3
Rotterdam (Erasmus MC) Lifeliner 2
Tilburg (St. Elisabeth Ziekenhuis)
Utrecht (Universitair Medisch Centrum Utrecht)
Zwolle (Isala-klinieken)

Om in het spel de Lifeliner te laten vliegen zijn de volgende stappen benodigd:
1. Je moet minimaal 10 Ambulanceposten hebben om MMT meldingen te kunnen ontvangen.
2. Koop een MMT-Standplaats. Zoals eerder genoemd zijn er 4 realistische plaatsen waar een Lifeliner staat gepositioneerd. Maar de Lifeliner kan ook landen bij een van de andere ziekenhuizen. Bouwkosten: 800.000 Credits of 50 Coins.
3. Koop een Universiteit Faculteit Geneeskunde. In Nederland zijn er 6 universiteiten waar je Geneeskunde kunt studeren: Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Maastricht University, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam. Bouwkosten: 500.000 Credits of 50 Coins.
4. Leid het team van MMT Bemanningsleden op bij de reeds gebouwde Universiteit door de opleiding MMT-Bemanningslid te starten. Deze opleiding duurt 7 dagen. Er kunnen maximaal 4 personen mee.
5. Koop een Helikopter of Auto op de markt (op de standplaats). Kosten: 500.000 Credits of 30 Coins voor de Lifeliner, of 30.000 Credits of 12 Coins voor de auto. Na de 7 dagen als de bemanning is opgeleid zou de Lifeliner ook kunnen gaan vliegen.